Com cada any, després dels torrons, les neules i el tortell de reis arriba la temporada d’afectacions per processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) als boscos de Catalunya. Normalment, durant aquesta època i les següents setmanes les erugues de processionària es troben en els estadis 4 i 5 de la seva metamorfosi. Dit d’una altra manera, la processionària acostuma a desenvolupar pèls urticants, estructurar els seus nius en forma de bossa i defoliar més intensament els pins des de finals d’any fins a principis de febrer. El que no és gens habitual és que, abans d’haver-nos menjat els 12 grans de raïm de Cap d’Any, les erugues d’aquest lepidòpter ja estiguin baixant dels arbres en processó. Tot i això, hem encetat l’any 2023 amb observacions de processons d’aquesta plaga forestal en 8 comarques catalanes.
El voluntariat d’AlertaForestal sempre està molt atent a l’aparició d’afectacions forestals per processionària, ja que durant els anys més prolífics ha arribat a comportar més de 350 observacions al projecte. Aquesta participació massiva és molt important per a l’equip científic que hi ha al darrere perquè, com comentava l’investigador Quim Canelles en una entrevista, “les observacions d’AlertaForestal ens permeten estudiar el moviment de la processionària a Catalunya“. No sabem si aquest any hi haurà molt de moviment o moltes afectacions sobre els boscos, ja que encara és massa aviat per fer-ne una valoració, però el que sí que sembla evident és que s’ha avançat el cicle de la processionària del pi a Catalunya. Tot i que normalment les primeres processons de les erugues acostumen a produir-se entre finals de gener i principis de febrer, aquest any vam tenir la primera notificació el 12 de novembre a Prades (Baix Camp). Ens la feia arribar Jordi López-Pujol a través d’iNaturalist i ens mostrava la seva perplexitat. “La recordo perfectament i us puc assegurar que tant la data com la localització són correctes. Em va sorprendre molt veure-les en processó en aquesta data. Cal tenir en compte que Prades és la localitat més freda de la província de Tarragona” afirmava.
La processionària, com a espècie autòctona perfectament integrada a l’ecosistema forestal català, és l’eruga més desitjada per desenes d’espècies mediterrànies d’ocells, mamífers, insectes i fins i tot fongs. Aquest inici d’any, també ho ha estat per a un bon grapat de voluntaris i voluntàries d’AlertaForestal. Jordi va ser el primer d’un constant degoteig de ciutadans i ciutadanes que ens han anat descobrint l’avançament fenològic de les processons d’erugues d’aquesta papallona nocturna. Arribats a la meitat del mes de gener, quan encara no s’hauria d’haver vist ni la primera d’aquestes fileres d’erugues en condicions normals, ja s’han citat a les comarques del Baix Camp, el Solsonès, la Noguera, la Vall d’Aran, Osona, el Ripollès i la Selva.
Tot i que sigui molt interessant seguir l’evolució de l’avançament fenològic d’aquesta espècie, cal recordar que el projecte AlertaForestal està dedicat a seguir l’estat de salut dels boscos i, per tant, a la seva aplicació només s’haurien de notificar les afectacions forestals per aquesta espècie. És a dir, només s’han d’enviar fotografies de pinedes amb pins defoliats, no de les erugues o les seves processons. A més, cal recordar que aquestes aportacions es poden fer des de l’aplicació mòbil o des de l’aplicació web, així com prenent les imatges amb drons. Si voleu notificar l’avançament fenològic de l’espècie deguda a l’augment de temperatures pel canvi climàtic, us recomanem que ens les envieu per xarxes socials (Instagram o Twitter) o que ho notifiqueu a l’observatori ciutadà RitmeNatura, una altra iniciativa de ciència ciutadana del CREAF dedicada a l’observació de les conseqüències del canvi climàtic sobre els cicles biològics dels animals i les plantes.
Sembla, doncs, que enguany la processionària porta pressa i està desfilant abans d’hora, molt abans de Setmana Santa. Per tant, enguany ens arribaran els panellets amb aquestes erugues en la següent fase, la d’enterrament, que precedirà la seva reaparició en forma de papallona nocturna adulta.