Alerta Ventada

Ajuda’ns a saber on hi ha arbres caiguts per #Ventada i com d’afectat ha quedat el bosc.

Com ha de ser la foto que ens enviïs?

Si segueixes les següents recomanacions a l’hora de fer les fotos, les teves observacions seran de molta utilitat per a la nostra recerca:

 1. Quan trobis un bosc amb arbres caiguts pel vent, activa el GPS del mòbil. Si no vols o no pots activar-lo, sempre pots localitzar després el punt sobre el mapa.
 2. Fes una fotografia de paisatge, on es vegi tot un bosc amb arbres caiguts pel vent. Cal tenir en compte que el vent pot tombar els arbres aixecant les arrels o partint el tronc. No ens interessen els arbres que hagin estat talats pels equips de treballs forestals.
 3. Per defecte, fes la foto horitzontal.
 4. Només si consideres que una foto vertical ajudaria a veure millor l’abast de l’afectació, fes-la en aquest sentit.
 5. Obre el web-app  per entrar les dades, escull l’alerta #Ventada i segueix les indicacions per pujar la teva observació. Si tens dubtes de com fer-ho, consulta les nostres instruccions.
ventada molt alta
ventada alta
 • Per valorar el grau d’afectació hauràs d’escollir a quina d’aquestes imatges s’assembla més el bosc que estàs observant.

   

  Afectació molt alta

  El 90 % dels arbres han caigut a terra.

   

  Afectació alta

  El 60 % dels arbres han caigut a terra.

   

  Afectació moderada

  El 30 % dels arbres han caigut a terra.

   

  Afectació baixa

  El 10 % dels arbres han caigut a terra.

  Cada bosc té les seves característiques i pot ser que, en alguns casos, resulti més difícil escollir a quina imatge s’assembla més la teva observació. Si contemples un tros de bosc aproximadament com el que veus en el dibuix, la teva valoració serà molt útil, encara que no sigui exacta.

 • Les ventades són augments sobtats i sostinguts de la velocitat del vent que poden assolir intensitats molt altes i direccions poc habituals. Són fenòmens relativament habituals a Europa que poden ser més freqüents i més intensos amb el canvi climàtic. A Catalunya n’hi va haver una d’important la nit del 9 de desembre de 2014, que va devastar el bosc de Can Deu (un espai periurbà emblemàtic de Sabadell) i va arrasar moltes hectàrees de pi blanc (Pinus halepensis) a la comarca del Vallès Occidental.

  A banda de l’alarma social que generen les ventades, també generen preocupació al sector forestal per dos motius:

  1. Perquè poden devastar grans extensions de bosc en molt poc temps.
  2. Perquè generen molta fusta morta de cop, la qual cosa pot afavorir la proliferació d’algunes plagues forestals (com els escolítids) que es poden propagar als boscos sans veïns.

  Encara hi ha qüestions que no coneixem bé sobre aquest tipus d’esdeveniments extrems i les seves conseqüències. D’una banda encara no hi ha prou evidències científiques que indiquin que aquestes ventades es puguin atribuir directament al canvi climàtic. D’altra banda, no es coneix quines espècies d’arbres i sota quines condicions poden ser més resistents a l’embat del vent, o quin tipus de gestió forestal es podria dur a terme per fer-les més resistents. És imprescindible recollir més dades per comprendre bé el per què i com afectaran les ventades als boscos a mig i llarg termini.

   

 • La informació que obtindrem amb les vostres observacions (on hi ha hagut danys per ventades i com d’afectat està el bosc) es combinarà amb dades del tipus de gestió, dades meteorològiques (velocitat del vent, direcció, etc.), mapes topogràfics i altres fonts d’informació, amb les quals elaborarem models. Això ens permetrà respondre algunes preguntes dins del context actual de Catalunya, com per exemple:

  • Les afectacions més grans es donen en zones de plana o de muntanya?
  • La gestió forestal prèvia hi ha tingut res a veure?
  • Quines especies d’arbres són més resistents?
  • L’arquitectura de l’arbre (alçada, forma de la capçada, etc. ) hi té alguna cosa a veure?
  • Com es recupera el bosc després de les ventades?

  Quan tinguem dades recollides de diversos anys podrem tractar la informació tenint en compte com es preveu que canviï el règim de ventades. Amb això podrem predir l’impacte de l’afectació per ventades en els boscos catalans per a les properes dècades i respondre preguntes com ara:

  • Si continua augmentant la temperatura, augmentarà la freqüència dels fenòmens meteorològics extrems com les ventades?
  • Quina proporció dels boscos de Catalunya es podria veure afectada?
  • És més probable que hi hagi afectacions severes a les comarques del nord o del sud?
  • I a l’interior o a la costa?

  Conèixer tota aquesta informació serà molt útil per planificar la gestió forestal preventiva i augmentar la resistència del bosc a les ventades.

   

Mapa d’alertes per ventades

Aquest mapa et permet veure totes les contribucions dels ciutadans i ciutadanes a les alertes sobre ventades que hem activat. Si t’has registrat a l’hora de fer les observacions, pots visualitzar totes les dades que has aportat seleccionant el teu usuari.

 
 

Més informació sobre les ventades

A Europa, diverses ventades han afectat darrerament grans extensions de bosc i han suposat pèrdues econòmiques considerables. Una d’important va ser la Tempesta Klaus, enregistrada a les Landes franceses el gener del 2009, amb vents de més de 170 km/h, que va devastar 350.000 hectàrees de pinedes de pinastre (Pinus pinaster), fet que va tenir conseqüències econòmiques més enllà de la regió afectada.

Tot i aquests episodis recents, encara hi ha força incertesa sobre com canviarà la freqüència i la intensitat dels fenòmens meteorològics extrems com a conseqüència de l’augment de temperatura del planeta. El cas de les ventades no és una excepció, malgrat que es van acumulant més i més evidències que relacionen el nombre i la intensitat dels episodis amb el canvi climàtic.

I no només intervé la temperatura; quan l’efecte de les ventades és més devastador és perquè la direcció dels cops de vent no és l’habitual. Per exemple: si un bosc ha crescut en una zona on els vents habituals són de tramuntana, quan arriben cops forts de vent des d’una altra direcció pot provocar que caiguin tots els arbres de cop com si fossin llumins o peces de dòmino.

 

Ventada 2 JLuis

L’abandonament del bosc des de fa dècades ha propiciat l’aparició de masses d’arbres joves, prims i molt atapeïts, sobretot en pinedes de pi blanc, i això pot agreujar encara més els efectes de les ventades. Si no es fan aclarides de tant en tant, creixen molt en alçada però no en gruix, la qual cosa els fa especialment inestables i vulnerables a l’acció del vent.

Pineda_jove_densa 2 JLuis