El projecte

Què volem aconseguir?

L’objectiu d’AlertaForestal és analitzar l’estat de salut actual dels boscos de Catalunya i preveure per mitjà de models de simulació com serà l’estat de salut d’aquests boscos en el futur, tenint en compte el canvi climàtic i altres canvis ambientals que s’estan produint a escala global i local. Això és clau per preveure com aquests canvis en la salut dels boscos poden afectar la salut de les persones.

Pots seguir els nostres avenços a través de l’apartat de notícies i l’apartat de resultats.

quevolem
compotsajudar

Com ens pots ajudar?

Uneix-te a la comunitat activa de ciutadans i ciutadanes que ens ajuden a recollir dades sobre els fenòmens que afecten la salut dels nostres boscos (plagues, sequeres, ventades, etc.). No cal que siguis una persona experta en temes forestals per participar-hi; nosaltres t’ajudarem a reconèixer les principals espècies d’arbres que formen els nostres boscos i a valorar l’estat de salut del bosc en relació a cada alerta.

En funció del que estigui passant al bosc, farem crides a participar en diferents alertes al llarg de l’any. Participar en aquestes alertes és molt senzill.

També et pots subscriure a la nostra llista de distribució per rebre puntualment els avisos quan s’activin les diferents alertes forestals, els resultats més importants de la nostra recerca i informació útil per fer les teves observacions.

Què farem amb les teves observacions?

Les dades que ens aportis són molt valuoses per complementar altres dades que estem recollint per altres mitjans (experts, satèl·lits, drons, etc.) en diferents projectes científics que tenim en actiu. El conjunt de dades les utilitzarem per fer models de simulació que ens permetin elaborar mapes de predicció de la salut futura dels nostres boscos.

Els mapes de predicció seran un punt de partida per saber cap on anem si continuem actuant com fins ara, valorar què podem fer per millorar l’estat de salut dels boscos, conèixer com pot canviar la relació entre la nostra salut i la salut del bosc i pensar quines accions hauríem de dur a terme per mantenir o millorar aquesta relació.

2AndreaDuane
mapa alertas

Què podràs fer tu amb les teves observacions?

A la pàgina principal, trobaràs el mapa amb les observacions de totes les campanyes d’AlertaForestal. Si aconseguim moltes dades, aquest mapa ens pot donar una idea de com d’amenaçada està la salut del bosc d’un cop d’ull. Si t’has registrat en el moment de pujar les observacions, podràs seleccionar el teu propi usuari i consultar totes les teves aportacions.

També pots seleccionar una alerta forestal concreta i veure el mapa d’observacions corresponent. Aquest mapa et permetrà seguir en temps real les observacions de totes les persones participants a l’alerta i, si t’has registrat com a usuari o usuària, també podràs consultar totes les teves aportacions per a aquella afectació.

Si quan obres el mapa no trobes alguna de les observacions que havies fet, vol dir que aquestes no seguien els estàndards de la plataforma per a que la foto sigui útil. L’equip d’AlertaForestal es guardarà aquella imatge, però no serà mostrada al mapa per a no causar confusió.