El projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal recull observacions per fer el seguiment de la processionària, la papallona del boix i la sequera, entre d’altres. Les imatges de paisatge que envia la ciutadania a través de la seva app mòbil o web-app, ajuden als científics i científiques del CREAF a valorar com d’afectades estan els boscos a Catalunya.
A les portes de la primavera, els experts i expertes del CREAF informen que els boscos catalans aquest any podran recuperar-se de les sequeres acumulades d’altres temporades, així com dels efectes devastadors de la processionària. No és el cas del sotabosc: la papallona del boix segueix l’expansió deixant al seu pas només una rebrotada del 20%.
L’afectació per processionària disminueix
“Les observacions que ens envien de processionària han disminuït bastant i això és perquè, probablement, els seus enemics naturals han estabilitzat la plaga” informa l’Anabel Sánchez, coordinadora tècnica d’Alerta Forestal i investigadora del CREAF. La processionària és una espècie autòctona que es pot equilibrar de manera natural, les defoliacions severes dels darreres quatre anys no eren usuals. A l’última campanya Alerta Forestal va rebre 350 observacions i va confirmar que l’atac no va estar tan sever com l’any passat.
La papallona del boix continua “a l’atac”
Pel que fa a la Cydalima Perspectalis, coneguda com papallona del boix, continua amb el seu atac i no dona treva a les boixedes dels boscos catalans. “No som optimistes amb el futur d’aquesta espècie d’arbust” alerta en Jordi Riera, director de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, a Osona.
A la campanya d’Alerta Forestal de 2019, ja observàvem que l’eruga del boix arrasava amb les boixedes que trobava al seu pas. “Ara ja comencen a veure’s efectes importants al Ripollès, al Lluçanès i a les portes del Berguedà. Ens hem d’imaginar que la Cydalima és com una taca d’oli, que comença en una part del territori i es va escampant”, explica l’Emili Bassols, tècnic del Parc Natural de la Zona Volcànica de La Garrotxa.
La resiliència dels boscos davant de la sequera segueix sent forta
Pel que fa a la sequera, en Jordi Vayreda, coordinador científic d’Alerta Forestal i investigador al CREAF, explica que els boscos catalans s’estan recuperant de sequeres consecutives d’altres temporades.“Durant la setmana de Sant Joan del 2019 hi va haver una onada de calor sobtada que semblava que perjudicaria els boscos, però les tempestes de l’agost els van salvar i ara l’escenari és bastant positiu“, explica en Jordi Vayreda. “Ens estem trobant que, fins i tot, s’estan refent les rouredes i els alzinars que van patir la sequera extrema del 2016 en una extensió de 11.000 hectàrees i la del 2012 en 18.000 hectàrees, gràcies a que són arbres que rebroten”.
Les observacions que rebem a Alerta Forestal, ajuden als científics i científiques a estudiar l’estat de salut dels boscos. Podeu mirar totes les observacions de paisatges afectats per la processionària, papallona del boix i la sequera al nostre mapa d’alertes.
Font de la notícia: Blog CREAF
Podeu llegir la noticia sencera en aquest enllaç: Any de treva pels boscos de Catalunya