Les observacions que envieu a Alerta Forestal són molt útils per a la nostra recerca. Gràcies a elles podem fer el seguiment de les diferents pertorbacions al llarg dels anys, estudiar a què es deuen les variacions i anticipar-nos a elles.
Des del nostre equip hem volgut entrevistar un dels investigadors que està fent servir les vostres observacions, l’investigador Quim Canelles del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya.
El Quim està fent el seu doctorat al voltant del dany que provoquen els éssers vius al paisatge de Catalunya, un d’ells és la processionària.
Quin és l’objectiu de la teva tesi?
L’objectiu és mirar quines zones de bosc a Catalunya estan afectades per processionària i estudiar si el seu augment o disminució té relació amb les dades forestals (densitat del bosc, espècies d’arbres), les dades climàtiques (augment de temperatura, humitat…) i les dades topogràfiques (altitud, orientació…). Per exemple, si hi ha un augment de temperatura, haurà més processionària…?
Com detecteu un bosc afectat per processionària?
La processionària és una devoradora de fulles de pins i la defoliació que causa als boscos es reflecteix en la pèrdua de verd. Per tant, si un bosc està marró en una època de l’any en la que hauria d’estar més verd pot ser que aquesta espècie s’hagi instal·lat en els seus arbres.
Una de les maneres d’observar la verdor dels boscos és des d’un satèl·lit, oi?
Efectivament, amb les imatges del satèl·lit Landsat aconseguim tenir un mapa en el que observem la verdor del bosc. És normal que la verdor canviï al llarg de l’any, a la tardor o a l’hivern no serà tant verd com a la primavera. Però si detectem alguna zona que hauria de ser més verda del que és, estudiem el per què. Primer ens informem si allà hi ha hagut un incendi, una tala d’arbres o una sequera etc. Si cap d’aquestes opcions explica la defoliació i és un bosc de pins, probablement es tractarà de processionària.
Si ja teniu imatges de satèl·lit, per a què us calen les fotos d’Alerta Forestal, són importants?
Sí són molt importants, utilitzem les observacions per millorar i ajustar les imatges del satèl·lit. És a dir, les observacions d’Alerta Forestal ens serveixen per localitzar i confirmar les afectacions per processionària al mapa que hem fet amb el satèl·lit. A més, amb les imatges també podem saber amb quin grau d’afectació es relaciona, de forma que si veiem al mapa cert grau de verdor, voldrà dir que hi ha cert grau d’afectació per processionària.
Necessiteu que els ciutadans us enviïn un nombre concret d’observacions?
Quantes més observacions ens enviïn millor. També és important destacar que quants més llocs diferents fotografiats tinguem millor podrem ajustar el mapa que fa el satèl·lit.
Fins ara hem fet els mapes del 2017 i el 2018. Estan molt bé gràcies a la quantitat d’ observacions que ens van enviar els ciutadans. Al 2019 també hi ha moltíssimes fotos, així que quan acabi la campanya també podrem fer un mapa d’una gran qualitat.
S’observa en els mapes un augment de processionària aquests anys?
Sí, hem observat que l’afectació ha sigut cada cop major. Hi ha molta afectació, sobretot al 2017 i al 2018.
De les observacions que ens envien a Alerta Forestal, quines són les més útils per a la teva recerca?
Totes les imatges són útils. Però el més important en el meu cas és tenir imatges de paisatge i de defoliació, no tant del detall d’una bossa. També és molt important que la localització sigui el més precisa possible.
Una altra cosa molt interessant és aconseguir fotos del mateix lloc diversos anys, això podria servir per a veure com repercuteix la processionària al bosc.
Has comentat que als anys 2017 i 2018 es va observar un gran augment de processionària en els boscos de Catalunya, creus que continuarà pujant?
Sí, creiem que degut a l’augment de temperatura hi haurà processionària a altituds més altes, però s’ha de comprovar. Les observacions rebudes a través d’Alerta Forestal ens permeten estudiar el moviment d’aquest lepidòpter a Catalunya i contrastar-ho amb les dades climàtiques, forestals i topogràfiques. Això a la llarga podria servir per a fer projeccions futures, podríem saber si aquella zona és susceptible de processionària o no, per exemple.
Us plantegeu incloure també l’eruga del boix?
Sí, l’idea és que també tingui continuïtat amb l’eruga del boix, podríem aplicar la mateixa metodologia que he explicat.
Per què és important crear els mapes d’afectació per processionària?
És important modelitzar-ho perquè és una pertorbació forestal important al mediterrani, té efectes a moltes escales, tant a nivell de l’arbre com a escala de paisatge.
Si comencem a veure que cada any hi ha un atac de processionària i al cap de res hi ha una sequera, per exemple, podria debilitar o matar l’arbre. De moment, estem generant dades i observant quin moviment té la processionària i, per últim, veurem quines conseqüències té.
L’objectiu d’Alerta Forestal és a analitzar la “salut” dels nostres boscos amb l’ajuda dels ciutadans, de forma que recerca i societat col·laborin de manera estreta.