La campanya de processionària tanca amb 350 imatges!

Ja és estiu i les papallones de processionària estan a punt d’emergir i començar a pondre els ous. A finals d‘agost i durant el mes de setembre aquests ous eclosionaran i es reiniciarà el cicle com cada any. La campanya va obrir el desembre amb l’objectiu de vigilar el nivell d’afectació per processionària als boscos catalans, ja que els darreres quatre anys havia afectat severament una bona part de les pinedes de les comarques centrals. Gràcies a les 350 imatges rebudes, l’equip científic d’Alerta Forestal ha pogut confirmar que, tot i que els boscos han estat afectats per processionària, l’atac no ha estat tan sever com l’any passat.

Autor de la foto: Faidit, uasuari d’Alerta Forestal. L’observació és de processionària amb un grau d’afectació baix, està feta a la Conca de Barberà, Tarragona.

Si comparem el mapa d’afectació de l’any passat amb el mapa d’aquest any, observem que només el 20% de les observacions rebudes corresponen a afectacions altes o molt altes, enfront del 42% de la campanya anterior.

Com la darrera campanya, les zones més afectades són les comarques del Solsonès, l’Alt Urgell i el Berguedà. També hem rebut observacions amb un grau d’afectació molt alt a la comarca de Pallars Jussà, el Vallès Occidental i al Pallars Sobirà.

Mapes comparatius de les observacions per processionària a Catalunya al 2018 (esquerra) i al 2019 (detra). La mida dels diagrames indica la quantitat de fotos recollides en aquella comarca i els colors els graus d’afectació (verd: baixa; groc: moderada; taronja: alta; vermell: molt alt). Crèdit: Alerta Forestal.

L’equip científic d’Alerta Forestal analitzarà totes les dades rebudes per saber perquè aquest any l’afectació ha estat menor. De moment, en Jordi Vayreda, coordinador científic d’Alerta Forestal, comenta que “la menor afectació d’aquest any sigui per diverses causes, com ara una tardor molt humida o la possible aparició de determinats parasitoids que ajuden a controlar la població, com ara l’himenòpter Baryscapus servadeii i Ooencyrtus pityocampae, que parasiten els ous de la processionària”.

El projecte existeix gràcies a tota la participació ciutadana i les entitats col·laboradores. Des de que vam obrir la plataforma de ciència ciutadana, hem rebut 755 imatges de processionària i ja hi ha més de 1000 usuaris registrats. A més, al febrer vam estrenar una aplicació mòbil per facilitar la participació i ja comptem a més de 200 nous usuaris registrats, i continua augmentant.

Comencem la campanya d’Alerta Forestal #Erugaboix i #Sequera

Tot i que la campanya de processionària s’ha tancat, Alerta Forestal continua activa i es mantenen dues campanyes per fer seguiment i vigilància de la salut dels nostres boscos. D’una banda, des de fa setmanes,  ja tenim oberta la campanya de l’eruga del boix, una espècie invasora que s’estén amb rapidesa pel nostre territori i deixa les boixedes sense fulles i amb molt poca capacitat de recuperació. D’altra amb les altes temperatures que ens acompanyen aquests dies poden aparèixer episodis de sequera i cal que estiguem atents.

Comparte esta noticia: