El Diari de Girona parla sobre la processionària i el projecte d’Alerta Forestal

El passat 14 de febrer el Diari de Girona en la secció Comarques, va parlar amb el coordinador científic de la iniciativa de ciència ciutadana Alerta Forestal, Jordi Vayreda del CREAF. L’afectació per la processionària és sobretot al centre de Catalunya, però a Girona hi ha alertes al Ripollès i a la Cerdanya.

A més a més, Vayreda explicava al diari que ha sigut una sorpresa que després de tres anys consecutius d’una alta afectació per processionària els boscos es mantenen bastant verds aquest any. Una de les possibles raons, la tardor freda i humida que ha fet que el ritme del cicle de vida de les erugues s’hagi endarrerit i que, per tant, no hagin tingut temps encara de menjar tantes fulles com en anys anteriors.

Des del novembre fins al febrer Alerta Forestal ha rebut més de dues-centes fotos alertant sobre la presència de bosses de processionària, sobre tot a pins de pinassa i de pi roig. Ara l’eruga està a la seva última fase, una etapa en la que té uns pèls molt urticants per a la gent, des d’aquesta època fins a Setmana Santa la processionària baixarà en processó per enterrar-se i sortir en forma de papallona a l’estiu.

Encara que sembla que aquest any la defoliació causada per la processionària podria ser menor, Vayreda subratlla que és molt important que no s’avanci el cicle, perquè quan és així, les erugues tenen més temps per menjar fulles i afectar als arbres fins al punt de poder acabar morint o debilitant-se i ser atacats per un altre plaga.

Nova aplicació mòbil d’Alerta Forestal ja disponible

El Diari de Girona també s’ha fet ressò de la nova aplicació mòbil d’Alerta Forestal. Una eina que pretén facilitar i animar als ciutadans a col·laborar en aquest projecte. D’aquesta forma, junts podrem estudiar l’estat del nostres boscos i avisar si veiem afectacions  per plagues de processionària o eruga del boix, o per sequeres, ventades i nevades.

Comparte esta noticia: