Com utilitzar un dron a la natura?

Les fotos fetes des del dron, a més de ser precioses, són molt útils per avaluar l’estat de salut dels boscos. Per aquest motiu, des d’Alerta Forestal animem als ciutadans amb dron a fer fotos dels boscos afectats per les nostres alertes (#processionària, #erugaboix, #nevada, #ventada, #sequera) i pujar-les a través de la nostra aplicació.

Per participar amb fotos de dron al nostre projecte no cal cap llicència o documentació administrativa. Però cal fer-lo volar amb responsabilitat i sempre respectant el medi ambient.

Foto feta amb dron al Solsonés, grau d’afectació per processionària moderat. Autor: Lluís Brotons.

Quan fem volar un dron sempre hem de tenir en compte que estem compartint espai amb diferents espècies d’animals, independentment de que ho fem a un espai protegit o no. El soroll del dron juntament amb una proximitat excessiva poden espantar-los i com a conseqüència afectar-los negativament. Per exemple, en el cas dels ocells podríem afectar a la seva ruta migratòria i a la nidificació.

Al 2015 The Royal Society va publicar una investigació en la que analitzava el impacte dels drons sobre els ocells que viuen en zones humides: els flamencs comuns, els collverds i els tiforts clars. Van fer més de 200 aproximacions de vol i van observar que les reaccions dels ocells variaven en funció de l’angle al qual s’acostava el dron, com més vertical, més s’espantaven. Segons els investigadors la raó és que identifiquen el moviment com l’atac d’un depredador. Arran dels seus resultats els autors van recomanar no apropar aquests eines a més de 100 metres de les aus.

Un altre estudi publicat al 2015 en Current Biology, va poder demostrar que, encara que la majoria dels óssos negres no fugien ni reaccionaven de formes òbvies davant els drons que volaven sobre ells, el seu ritme cardíac es disparava.

Per evitar pertorbar als éssers vius amb els drons, des d’Alerta Forestal instem a parar el vol del nostre dron en el moment en el qual veiem que molesta a algun animal. A més d’evitar gravar-los de prop i mantenir sempre una distància de seguretat.

També, molt important, abans de pilotar un dron heu de seguir la normativa vigent respecte al seu ús.

Vídeo informatiu sobre l’ús recreatiu de drons. Autor: AESA.

Què hem de saber?

Portar una placa d’identificació ignífuga amb les dades següents: Fabricant, tipus, model, número de sèrie i les vostres dades de contacte
Quan feu fotos també cal complir les lleis de protecció de dades, intimitat i pròpia imatge i les restriccions de presa d’imatges aèries
No sobrepassar els 120 metres d’alçada sobre el sòl i una distància de 500 metres respecte al pilot
Sempre tenir el dron a la vista
Volar de dia i en absència de boira, pluja o vent fort
Els vols nocturns en llocs aïllats estan permesos si el dron pesa menys de 2 kg , no es poden superar els 50 metres d’alçada
Els drons de menys de 250 g podràn sobre aglomeracions de persones i edificis, quan no se superin els 20 metres d’alçada

On no puc volar un dron?

A menys de 8 km de qualsevol aeroport o aeròdrom
En zones amb fauna sensible, parcs naturals i zones protegides*
En un espai aeri controlat
Prop d’on es realitzen vols a baixa alçada (zones parapent, paracaigudisme, globus aerostàtics, ultralleugers, planadors…)
Zones en les quals la policia ho ha prohibit per motius de seguretat

*Als Parcs Naturals s’ha de demanar permís per poder utilitzar el dron. A les zones ZEPA (Zones d’Especial Protecció d’Aus) també cal demanar permís per a què els gestors indiquin en quins punts es pot utilitzar el dron i quan, per a no afectar a la nidificació, per exemple.

Les organitzacions que gestionen i recullen la normativa de l’ús de drons són AESA (Agencia Estatal de Seguridad Aérea) i els Mossos d’Esquadra. AESA inclou un apartat de preguntes freqüents molt útil. Els mossos inclouen altres limitacions com les distàncies que hem de respectar a diverses infraestructures.

Enllaços molt útils per saber on podem fer volar el dron:

Mapa oficial, ENAIRE 

Mapa complementari, Icarus RPA

Parcs naturals a Catalunya 

Zones ZEPA

Sabent tot això ja podeu desenfundar el vostre dron tranquil·lament i posar-vos a fer totes les fotos que vulgueu al paisatge que, amb tota seguretat, serán una passada i molt útils per a la nostra recerca.

Comparte esta noticia: