Els drons són aparells clarament en auge, cada cop més a l’abast de tothom. Part de la seva fama es deu a que poden oferir múltiples aplicacions, des de les destinades a l’oci fins a poder esdevenir eines professionals i d’ús científic. Per la ciència, algunes de les característiques que els fa més interessants són poder prendre imatges de qualitat, la possibilitat d’observar els detalls i l’abast geogràfic. I és justament en aquest sentit on resulten de gran utilitat per Alerta Forestal.
Alerta Forestal recull imatges dels boscos de Catalunya afectats per fenòmens com la processionària i la sequera, que poden haver estat preses amb qualsevol aparell: un mòbil, càmera o dron. “Els drons aporten una visió del bosc major en una sola imatge, cosa que facilita que el seu estudi sigui més acurat. Per aquest motiu, diferents entitats de dronaires implicades en la conservació de la natura han començat a col·laborar amb la plataforma, com són Catalonia Smart Drones, Lleida Drone i Educaires” explica el tècnic en tecnologia dron del projecte, en Jaume Balagué.
La xarxa de col·laboradors relacionats amb el ‘món dron’ també compta amb la participació de persones que, a nivell individual, realitzen fotos amb els seus drons i les comparteixen periòdicament en la plataforma. Es tracta d’en Carles Palà, en Marc Obiols, la Júlia Gispert, en Fran Arnau i en Ramón Bunjó.
Gràcies a la participació activa, i creixent, de diferents entitats i persones preocupades pel patrimoni natural —com aquestes i totes les participants del projecte!— podem nodrir el mapa d’alertes del projecte i guanyar més dades per l’estudi dels boscos de Catalunya. Esperem que aquestes sinèrgies que permeten millorar el coneixement sobre el medi i preservar-lo segueixin sent un punt fort, us n’estem molt agraïts!