Si tenim un jardí o anem d’excursió a una zona de pins, hem d’anar amb compte amb la processionària, ja que en la seva fase d’eruga aquest lepidòpter té pèls que són molt urticants i especialment perillosos per a les nostres mascotes.
A més d’evitar estar prop de l’eruga, existeixen mètodes de control que poden reduir la seva presència. Depenent de la fase en què es trobi la processionària i quina extensió volem tractar podem fer servir uns o altres.
Caixes nius i menjadores per a ocells insectívors
Un dels mètodes que podem aplicar al nostre jardí és posar caixes nius i menjadores per atraure ocells insectívors, ja que la processionària és un dels plats principals del cucut, la merla, la puput o les mallerengues, que s’encarregaran de reduir la població de forma natural. Si voleu informació detallada sobre els depredadors de la processionària podeu llegir un dels nostres últims articles.
Con de plàstic al voltant del tronc
Respecte a barreres físiques, podem col·locar un con de plàstic al voltant del tronc a 1,5 metres mínim d’altura. Això interromp el descens de la processionària i impedeix que s’enterrin en el sòl. Per què no es desbordi l’aigua si plou és aconsellable fer-hi uns petits forats.
Tallar les bosses
També podem tallar les bosses de processionària i destruir-les per immersió en l’aigua. Aquesta operació cal realitzar-la el més aviat possible quan es detectin colònies d’erugues o la formació de bosses (octubre-novembre). És molt important recordar que normalment a partir de novembre fins al seu enterrament al febrer-març els pèls urticants de les erugues són perillosos, per això hem de protegir-nos les mans i els ulls.
Feromones sexuals
En àrees més extenses i amb un baix nivell de plaga, una altra opció és atreure i atrapar els mascles de l’espècie amb feromones sexuals quan estan en fase de papallona, entre el juny i el setembre (depenent de la zona), abans que fecundin les femelles.
Altres mètodes de control que utilitza el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural són els tractaments químics com els que es descriuen a continuació:
Bacillus thuringiensis
És un insecticida biològic actiu en els estadis larvaris. Produeix toxines que inhibeixen l’aparell digestiu de les larves de processionària matant-les.
Inhibidor del creixement
Un altre insecticida és l’inhibidor del creixement que impedeix que les erugues puguin realitzar la muda al canviar d’estadi larvari. Té eficàcia en la fase de l’ou i al primer estadi larvari. És necessari conèixer el naixement de les erugues abans d’aplicar-ho.
Piretroides
Un grup d’insecticides que és dirigeixen a les bosses són els piretroides. Es recomana la seva aplicació en pins de poca alçada.
Les erugues són més sensibles als insecticides quan són joves i encara no han produït una alta defoliació, per tant, l’època més aconsellable per aplicar el tractament a Catalunya és durant octubre-novembre. A la infografia d’Alerta Forestal podeu trobar el cicle de la processionària ben detallat.
En zones petites el producte s’aplica dissolt en aigua mitjançant aparells polvoritzadors. Si són grans extensions s’utilitzen sistemes aeris.
És important i recomanable no realitzar els tractaments químics sense la supervisió d’un expert, perquè aquest tipus d’insecticides poden afectar altres éssers vius, incloent a depredadors de la processionària.
Document informatiu sencer del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.