Alerta Forestal dóna el tret de sortida a la campanya de sequera de 2018 i fa una crida a la ciutadania per a que enviïn fotografies a la web-app de boscos afectats directament o indirecta per l’eixut. Les imatges recollides ajudaran a saber amb més precisió quan i on es produeixen ara les sequeres, quines són les espècies més vulnerables i permetran fer models predictius d’aquestes afectacions i els seus problemes associats.
Un cop tancada la campanya de processionària d’aquesta temporada, que ha reunit gairebé 400 imatges de boscos afectats, arriba l’estiu i augmenten les temperatures i l’eixut. L’escenari per als boscos aquest any és més favorable, a priori, que altres vegades, perquè la primavera ha estat humida. Tanmateix, pot deixar de ploure tota la resta de l’estiu i, per tant, cal estar alerta. I no només això, sinó que els boscos poden mostrar els efectes provocats per situacions de sequera de fa molts mesos enrere o inclús anys. Per això, l’equip d’Alerta Forestal coincideix en que és el moment de posar en marxa la campanya de sequera.
“Al llarg d’aquesta campanya, que estarà activa fins a principis de tardor, recollirem imatges de totes les afectacions relacionades amb la sequera, no només dels efectes directes de la falta d’aigua. A vegades, per xoc tèrmic o per afectació d’algunes plagues, els arbres també tenen el característic aspecte sec que volem que recullin els participants dins de l’Alerta Sequera” explica la coordinadora del projecte, Anabel Sánchez. I afegeix: “De fet, ja hem rebut imatges d’aquests casos. Per exemple, una usuària ens va enviar una fotografia pels voltants de Montesquiu on s’apreciaven pins amb les acícules seques i un altre usuari va alertar que justament en aquella zona s’estava produint una afectació per trips”.
Els boscos més resistents poden desvetllar ara els efectes de la sequera del 2016
Segons els resultats de la xarxa de seguiment dels boscos del país, el DeBosCat, l’estiu del 2017 va batre rècords de temperatura i eixut, però les primeres pluges de la tardor va revifar les masses forestals i els va permetre superar el mal episodi. Malgrat això, i tenint en compte també la forta afectació per sequera del 2016, la comunitat científica està alerta: els boscos que van suportar llavors la falta d’aigua de l’estiu, podrien manifestar ara els problemes.
“Per activar la campanya de sequera no hem tingut en compte només el present dels boscos de Catalunya. Estem tenint en compte també l’historial de sequera d’anys enrere. Els arbres podrien haver-la resistit altres anys i que ara s’assequin. Això és freqüent que passi per exemple en les pinedes” explica el coordinador científic, Jordi Vayreda.