Creieu que ja no es podien fer fotos a l’Alerta Processionària perquè les erugues estaven enterrades? Doncs sí que es pot! Però per poc temps. La campanya d’enguany arriba a les seva recta final. Els pins devorats per la plaga comencen a rebrotar en la major part de Catalunya, tot i que encara queden algunes bosses i diverses zones de bosc on clarament s’observa l’afectació. Si les trobeu, envieu-nos-en fotos a l’app-web!
Una processó que comença amb la Setmana Santa i arriba ara a la fi
La processionària del pi és una papallona (Thaumetopoea pityocampa) pròpia de la zona mediterrània, tot i que també s’ha trobat en altres països europeus com Alemanya o Bulgària. En la seva fase d’eruga s’instal·la sobre els pins, per menjar-se’n les fulles i anar creixent de mida. Així podrà completar els seus cinc estadis larvaris.
Les erugues de processionària romanen a les copes dels arbres des de finals d’estiu fins a finals d’hivern, refugiades durant les nits fredes en les característiques bosses sedoses que elles mateixes fabriquen. Aquestes bosses són un bon indicatiu per a saber que l’arbre està perdent les fulles perquè la processionària s’hi ha instal·lat, i si es repeteix anys consecutius pot acabar debilitant-lo. Un cop arriba la primavera, o en ocasions una mica abans, comencen a baixar dels pins en fila, formant una característica processó, i s’enterren per fer la crisàlide d’on sortirà més tard la papallona.
Tot i que ara ja les erugues estan enterrades, els arbres on han viscut fins baixar encara mostren els símptomes de la plaga i poden fotografiar-se.