Qui millor que les persones amants de la natura i de les excursions per ser els voluntaris que ajuden a vigilar la salut dels boscos? AlertaForestal porta des de 2017 col·laborant amb la ciutadania per fer seguiment de la salut forestal. Ara, des del passat mes de juliol, ha començat a treballar amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) en un projecte de ciència ciutadana anomenat ‘Sentinelles del bosc’, on els excursionistes són els protagonistes i un element clau en la cura dels boscos. Aquest nou projecte, a més, s’està portant a terme gràcies a la col·laboració de la FECYT.
“La ciutadania està cada cop més preocupada pel canvi climàtic i interessada en una natura saludable. Això converteix el projecte en una gran oportunitat per a involucrar a un sector important de la ciutadania en la cura dels boscos”
Mireia Banqué, coordinadora del projecte.
La coordinadora d’AlertaForestal, la Mireia Banqué, ens explica la importància d’una ciutadania conscienciada, involucrada i mobilitzada per cuidar la natura, i com els projectes de ciència ciutadana són potencials canalitzadors de les inquietuds de les persones, així com una manera d’ajudar la ciència a obtenir més dades per fer anàlisis i prediccions. “La ciutadania està cada cop més preocupada pel canvi climàtic i interessada en una natura saludable“, comenta. “Això converteix el projecte en una gran oportunitat per a involucrar a un sector important de la ciutadania en la cura dels boscos.”
A més a més, la focalització del projecte en el món de l’excursionisme brinda una oportunitat per ampliar la base del voluntariat i l’aportació de nombroses dades de qualitat. L’excursionista és una persona que es desplaça sovint, facilitant així l’aportació de dades de localitzacions diverses. Així ens ho explica la Merche González, coordinadora de l’Àrea de Natura de la FEEC: “Aquest projecte és una manera de fer arribar la ciència a la població no experta i, alhora, conscienciar sobre temes que afecten els nostres boscos. El col·lectiu excursionista és un molt bon perfil, ja que es coneix el territori i pot cobrir un terreny molt ampli i divers, d’aquí que el nom de «sentinelles» sigui tan apropiat”. Presumiblement, a més, l’excursionista ja té una sensibilitat per la natura que converteix el seu perfil en l’ideal sentinella d’AlertaForestal.
Tallers fets a mida
“Sentinelles del bosc” està treballant en el disseny de nous tallers per formar al voluntariat! En aquesta ocasió els nous tallers seran d’especialització: un de sequera, un de processionària i un de l’eruga del boix, les tres afectacions en què el projecte està interessat.
Per desenvolupar aquests tallers dirigits al voluntariat més motivat s’han organitzat unes sessions de cocreació, on s’ha decidit el contingut i la forma del taller a tres veus: L’equip d’AlertaForestal, l’àrea de natura i inclusió de la FEEC i un expert o experta en cadascuna de les afectacions. Així, els tallers s’han construït tenint en compte les necessitats d’un projecte de ciència ciutadana, la visió específica dels excursionistes i els coneixements indispensables dels experts.
En el cas de l’eruga del boix es va convidar l’Emili Bassols, responsable de l’Àrea de Patrimoni Natural del Parc Natural de la Garrotxa i expert en Cydalima perspectalis, ja que va ser precisament a la Garrotxa on es va detectar per primera vegada laquesta afectació a Catalunya. En el cas de la processionària del pi es va comptar amb la col·laboració d’en Josep M. Riba i Flinch, expert en plagues i fitopatologia. Per últim, en el cas de la sequera va participar com experta la Mireia Banqué, tècnica de recerca del CREAF, coordinadora d’AlertaForestal i del projecte DebosCat, que fa una anàlisi anual dels impactes de la sequera als boscos de Catalunya conjuntament amb els Agents Rurals.
Durant aquestes sessions, i a través d’unes dinàmiques de treball, es van posar en comú tots els ingredients necessaris per dissenyar aquests tres tallers que permetran al voluntariat conèixer i identificar millor cada afectació. Així que cal estar atents i atentes, perquè el 2025 tindrà un inici intens quan posem en marxa aquests tallers a peu de bosc!
Vols participar-hi?
Si et ressona tot plegat, fes-te voluntari i converteix-te en sentinella del bosc per AlertaForestal! Per ser els nostres ulls al bosc només cal observar, fotografiar i compartir: observa l’entorn quan passegis pel bosc. Quan trobis un paisatge afectat per sequera, processionària del pi o eruga del boix fes una fotografia horitzontal on apareguin com a mínim 10 arbres. Comparteix l’observació a la nostra app o web-app perquè la puguem revisar i incloure-la a la base de dades del projecte.
Ens veiem a xarxes, al bosc i en els futurs tallers, sentinella!