El pi pinastre, un arbre enganxós

Pi pinastre (Pinus pinaster)

El pi pinastre viu a la terra baixa, especialment en sòls granítics o esquistosos, no massa secs ni amb calç. Creix molt ràpid i forma boscos des del nivell del mar fins als 1,500 metres d’altitud.

Les seves pinyes són les més grans de tots els pins peninsulars

Aquest arbre pot arribar fins als 35 metres d’alçària. Si agafem les seves pinyes i les comparem amb les d’altres pins peninsulars,  observarem que té les pinyes més grans que la resta. A més, es cremen amb gran facilitat, s’utilitzen per prendre focs, anomenant-se popularment “pinyes d’encendre”. Les seves pinyes, com les de pi blanc, són seròtines.

Un altre tret diferencial és té les fulles més llargues de tots els pins europeus.

La seva resina és molt útil

Es caracteritza per tenir un tronc obscur, ple de resina. D’aquesta substància s’extreu la trementina per fer essència de trementina o aiguarràs, que serveix a l’industria química per la preparació de pintures, vernissos i perfumes.

A l’antiguitat també es cremava la fusta i les estelles del pi per obtindré la peix de pi, que  s’emprava per a impermeabilitzar cascos de vaixells, botes de vi i àmfores. A més, s’utilitzava en veterinària per a combatre la ronya del bestiar i altres malalties cutànies.

Pel que fa a la seva fusta és menys resistent i elàstica que la del pi roig, per la qual cosa és menys apreciada, reservant-se per a taulons, travesses de ferrocarril, caixes per a embalar, etc.

Típic a les regions mediterrànies

Habita en la meitat occidental de la regió mediterrània i el seu contorn. Ho trobem a tota la Península, encara que les pinedes de pi pinastre al nord d’Espanya provenen de replantacions.

A Catalunya al voltant de tres quartes parts de les existències d’aquesta espècie es concentren a les Comarques Gironines, especialment de la comarca de la Selva.

Descarrega la fitxa del pi pinastre.

Descarregar infografia per a identificar les diferents espècies de pins.

Referències:

Ginés López González (1994) La guia de Incafo de los árboles y arbustos de la península ibèrica, Madrid (España), Incafo

Jaume Llistosella i Antoni Sànchez Cuxart (2015) Guia il·lustrada per a conèixer els arbres (3a edició), Barcelona (Espanya) , UBe

Imatge destacada: pi pinastre. Autor: Ángel Fernández Cancio, Natusfera.

Comparte esta noticia: