El passat 7 d’octubre, a l’informatiu del cap de setmana de TVE, Alerta Forestal va aparèixer en un reportatge sobre les primeres erugues de processionària a Catalunya. En ell s’oferien dues visions de la problemàtica de la plaga: la visió del món forestal, on participàvem nosaltres, i la visió del món agrícola i econòmic.
L’Anabel Sánchez, coordinadora d’Alerta Forestal, explicava la preocupació dels ecòlegs: “si l’afectació per processionària als boscos es tan gran com els últims anys, és possible que hi hagi problemes de mortalitat de pins en aquestes zones afectades recurrentment”. També intervenia en Lluís Brotons, director del projecte, que advertia de la relació de la plaga amb el canvi climàtic: “estem preocupats per les projeccions de futur, doncs cada cop hi haurà més sequera i els arbres estaran més debilitats quan arribi la processionària”. I afegia “per culpa de les tardors cada cop més càlides, el cicle de la processionària s’ha accelerat i afecta a molta més superfície”.
Per la seva banda, en Jorge Heras, responsable sanitari forestal del Departament d’Agricultura, comenta que a la tardor és quan comencen les actuacions de control de la plaga. Per exemple, es ruixen els boscos des d’aeroplans amb Bacillus i es col·loquen trampes de feromones als pins que atrauen als mascles i els capturen. Heras recorda els efectes que té la plaga sobre les economies locals que viuen del turisme rural, dels bolets, ramaderia o treballs forestals, que es veuen cada cop més perjudicades.
Podeu recuperar el reportatge en aquest enllaç o veure’l a continuació a partir del minut 7:40.