La intensa sequera que estem vivint aquests darrers anys ha afectat de forma molt notable els boscos de Catalunya. Per sort, aquesta darrera primavera ha estat generosa i hem pogut respirar una mica, ja que les pluges que ens han portat els mesos d’abril, maig i juny han alleujat la situació crítica en la que ens trobàvem. Malgrat això, per alguns arbres, aquestes pluges han arribat massa tard.
Segons l’informe del Deboscat, l’any 2023 es van veure afectades per decaïment forestal un total de 66.500 hectàrees de bosc a Catalunya, duplicant així la superfície afectada al 2022 i establint un nou rècord que fins ara ostentava el 2012 amb 40.000 hectàrees afectades. A més, les dades ens indiquen que un 60% de les pertorbacions per falta d’aigua de l’any 22, van empitjorar al 2023. Què passarà, doncs, aquest 2024?
La mort sobtada de les coníferes i el contrast post-pluges
La pluja d’aquesta primavera ha arribat massa tard ens alguns casos, especialment per algunes coníferes. De fet, el 2023, les afectacions de coníferes ja es van disparar, quan normalment presentaven registres molt per sota dels arbres planifolis afectats per sequera. Les coníferes, com ara els pins, són espècies que habitualment tenen capacitat de resistir les condicions d’estrès hídric, i poden aguantar durant molt temps les condicions dels estius àrids i calorosos. Però malauradament molts ja havien arribat al límit abans de l’arribada de les pluges d’aquesta primavera i han anat morint malgrat les precipitacions registrades.
Això ens deixa amb una imatge amb contrastos: la pluja ha reverdit molts sectors del bosc que, per contraposició, posa de relleu tots aquells arbres que ja estaven morts o que han anat morint i que ara tenen colors marrons o grisos més opacs.
Unes pluges que no acaben d’arribar al sud
Tot i que les precipitacions han estat abundants aquests darrers mesos, no han estat homogènies. La majoria de territoris que han vist ploure aquesta primavera es troben a la meitat nord de Catalunya, mentre que a la meitat sud han estat més esporàdiques. És cert que el Deboscat ens indicava que les comarques més afectades per sequera al 2023 se situen a la meitat nord-est del país, (concretament a les comarques de la Selva, el Baix i l’Alt Empordà, Gironès, Osona, etc). Però actualment, amb aquesta disparitat en precipitacions, les afectacions del sud poden arribar a empitjorar més.
És cert que aquest inici d’estiu ha estat lleugerament més plujós al sud. No obstant, són pluges que arriben tard i escasses i caldrà anar veient com reacciona la vegetació. Cal destacar que en aquest sector del territori s’està començant a observar decaïment en pins blancs (sobretot defoliació), una de les espècies de pi més resistents a la sequera fins ara.
AlertaForestal necessita ulls al sud!
Malgrat aquestes pluges, els boscos segueixen assedegats en algunes zones. Esperem que l’aigua de la primavera i inicis d’estiu pugui frenar el cop d’aquesta llarga sequera amb boscos revifats per la pluja. Però, per saber si els boscos estan aguantant o no, necessitem sentinelles, al sud més que mai!
Si aquest estiu us moveu per les zones forestals de Catalunya, obriu bé els ulls! Feu fotografies horitzontals del paisatge afectat per sequera i feu-nos-les arribar a través de la nostra app o web-app. Col·laborem totes per cuidar dels boscos de nord a sud.