Les erugues de processionària ja estan sota el sòl aquest mes i els arbres començaran a rebrotar aviat. Ens queden per endavant dues setmanes claus per a acabar de recollir observacions i poder avaluar l’afectació per processionària aquest any als boscos de Catalunya.
Fins ara hem rebut 336 observacions! Des del nostre equip agraïm la vostra col·laboració i us animem a estar atents i a enviar-nos les últimes fotos de boscos afectats per processionària a través de la nostra app mòbil o la web-app.
La campanya de la processionària comença a l’hivern i acaba a la primavera
A l’hivern, quan comença el fred, les erugues fan les típiques bosses blanques a les capçades dels pins, on es refugien per suportar les baixes temperatures. En aquesta fase, les erugues es mengen les fulles dels arbres i observem paisatges coberts de puntets blancs i la pèrdua de fulles als boscos.
Al final de l’hivern i durant la primavera comencem a observar les processons característiques d’aquesta eruga per a enterrar-se, sota el sòl faran la crisàlide d’on sortirà la papallona quan hi hagin condicions idònies a l’estiu.
Si la processionària reprodueix el seu cicle amb normalitat, els arbres poden recuperar-se de l’afectació causada per l’eruga. El problema és que amb el canvi climàtic hi ha hagut un augment de la temperatura i una explosió demogràfica d’aquest lepidòpter. Si l’eruga ataca anys consecutius als mateixos arbres podrien acabar morint o debilitant-se i ser atacats per una altre plaga.
En aquest context és molt important fer el seguiment de la plaga. Amb aquest objectiu, des del projecte de ciència ciutadana “Alerta Forestal”, vam llaçar la campanya de recollida de fotografies de paisatges afectats per processionària a Catalunya. Totes les observacions les utilitzem per avaluar el seu impacte a Catalunya i estan disponibles al nostre mapa d’alertes.