Les nevades a cotes baixes són més greus per als boscos

Bosc afectat per una nevada. Fuente: Servei de Tècnics del Consorci del Parc Natural de Collserola.

Les nevades a regions on no acostuma a nevar, com són les cotes mitges i baixes, són més perjudicials perquè les capçades dels arbres no estan adaptades a suportar el sobrepès de la neu. Aquests dies ha estat nevant fortament a tota Catalunya, incloses aquestes zones menys habituals, i això suscita preocupació en el sector forestal. Si la nevada és intensa, en poc temps es poden devastar grans extensions de bosc i produir pèrdues econòmiques importants. A més, si la quantitat de fusta morta és molt elevada podria fer que alguns insectes oportunistes, com certs escolítids, ataquessin els arbres debilitats i s’agreugi encara més la situació.

Les zones que poden quedar més afectades ara que han passat les nevades són, entre d’altres, el litoral i prelitoral. Com dèiem anteriorment, els arbres en aquestes zones no estan adaptats per resistir el pes extra, que s’accentua si la nevada és humida. Els danys més visibles són branques trencades o, fins i tot capçades senceres esberlades.  Alerta Forestal està preparada per rebre les imatges que ens envieu la ciutadania amb aquestes afectacions per nevada a l’app-web del projecte app.alertaforestal.com.

L’objectiu d’aquesta recollida de dades és que els investigadors puguin indagar en com els esdeveniments climàtics extrems, com són les nevades i les ventades severes, afecten els nostres boscos. Encara hi ha qüestions que no es coneixen bé sobre les conseqüències que tenen aquests fenòmens sobre els boscos i com estan canviant amb el canvi climàtic. Sense les dades que vosaltres aneu aportant al projecte no podríem afinar l’estat de salut dels nostres boscos i predir, mitjançant models matemàtics, com seran en un futur. Gràcies per fer-ho possible i us esperem a l’Alerta Nevada!

Comparte esta noticia: