Cap de setmana cobert de blanc als nostres boscos, Alerta Forestal #Nevada!

Aquest cap de setmana s’han registrat a Catalunya nevades en cotes baixes (800-900 metres). Els nuclis de Bagà, Guardiola de Berguedà i Puigcerdà, on aquest fenomen meteorològic és poc habitual en aquestes èpoques de l’any, s’han vist afectats.

Quan la nevada es produeix a l’alta muntanya dels pirineus i muntanyes prepirinenques, els boscos no es veuen tan afectats perquè estan més adaptats i són capaços de suportar el pes de la neu. En canvi, als boscos de les muntanyes mitjanes del litoral i prelitoral el pes de la neu sobre les capçades dels arbres pot provocar que es trenquin branques i, fins i tot, s’escapci l’arbre sencer. Aquesta situació s’accentua si la nevada és abundant i humida, perquè el pes de la neu és més elevat. L’efecte pot ser encara més gran si l’arbre és un caducifoli i ha començat a treure les fulles.

Las nevades a cotes baixes generen preocupació perquè poden produir grans danys a grans extensions de bosc en molt poc temps. Per exemple, a Catalunya, sobretot a la comarca gironina de l’Alta Garrotxa i el Parc Natural de la Zona Volcànica, hi va haver un temporal d’aquest tipus el 26 de desembre de 2009. Es va calcular que la neu havia afectat 16.500 hectàrees de bosc.

Un altre problema és que generen molta fusta morta de cop, la qual cosa pot afavorir la proliferació d’algunes plagues forestals, com els escolítids, que es poden propagar als boscos sans veïns.

Alerta Forestal també fa el seguiment dels efectes d‘aquestes nevades i des del nostre equip us animem a estar atents i participar en Alerta Nevada durant el mes d’abril. Així, podrem conèixer el grau d’afectació dels nostres boscos després d’aquest tipus esdeveniment.

Solsonès, Catalunya. Autor: Lluís Brotons
Comparte esta noticia: