Aprèn a identificar els roures peninsulars

El 21 de març, Dia Mundial dels Boscos, és l’oportunitat perfecta per aprendre a reconèixer un dels arbres més emblemàtics: el roure. Qui no ha fet servir alguna vegada l’expressió “ser com un roure” per referir-se a algú especialment capaç d’aguantar-ho tot? Però, com és realment un roure? Aprendre a reconèixer les espècies del bosc pot ajudar-nos a l’hora de valorar l’estat de salut del bosc.

Avui us presentem uns nous materials elaborats des del CREAF per José Luis Ordóñez, doctor en biologia i expert en visualització de dades i Laura Fraile, il·lustradora científica.

Quants roures hi ha?

El nom roure inclou desenes d’espècies del gènere Quercus. Saber quina espècie tenim davant és un repte, ja que sovint es barregen entre elles (mitjançant un procés reproductiu anomenat hibridació). Però no cal desesperar-se: elements com les fulles, les glans, l’escorça o, fins i tot, la forma de l’arbre poden ajudar-nos a diferenciar-les. Amb aquesta infografia podeu aprendre algunes claus per identificar vuit espècies habituals a la península:

  • Roure reboll (Quercus pyrenaica)- Qpy
  • Roure de fulla gran (Quercus petraea)- Qpe
  • Roure pènol (Quercus robur) – Qro
  • Roure africà (Quercus canariensis)Qca
  • Roure martinenc (Quercus pubescens) – Qpu
  • Roure cerrioide (Quercus cerrioides) – Qce
  • Roure valencià o de fulla petita (Quercus faginea) – Qfa
  • Roure portuguès (Quercus lusitanica) – Qlu

Com identificar-los? Fulles, glans i altres detalls clau

La forma i mida de les fulles són un primer indici: observa si tenen lòbuls profunds i si aquests són punxeguts o arrodonits. També el pecíol (el petit peduncle que uneix la fulla amb la branca) pot ser més llarg o més curt segons l’espècie. A més, comptar els nervis de les fulles, observar si són paral·lels i fixar-se en la mida et donarà pistes sobre si viuen en ambients atlàntics i humits o en zones més mediterrànies.

Les glans també aporten informació valuosa. La mida i forma de la cúpula que les cobreix, així com la llargada del seu peduncle, ajuden a acabar d’afinar la identificació. Tot i que l’escorça pot ser menys reveladora, la forma de l’arbre (més majestuós o arbustiu) també pot donar-te pistes: el roure portuguès, per exemple, acostuma a créixer en forma de mata.

Els roures, un pilar fonamental de l’ecosistema

Els roures no només són símbols de força; juguen un paper ecològic molt important. Les seves glans alimenten cérvols, senglars, ocells i petits mamífers, molts dels quals ajuden a dispersar les llavors. Els troncs vells són refugi de fauna i substrat per a fongs, molses i líquens. Les arrels fixen el sòl i prevenen l’erosió. I, a més, són arbres capaços de rebrotar després d’incendis o sequeres extremes.

Pots formar part de la vigilància activa dels nostres boscos!

Si t’apassiona la natura o les excursions per la muntanya i vols contribuir al seguiment de la salut dels boscos, AlertaForestal t’ho posa molt fàcil. Mitjançant la web-app, pots enviar fotografies de boscos afectats per sequera, processionària o eruga del boix i contribuir al monitoratge de la salut forestal. AlertaForestal compta amb centenars de col·laboradors que ja fan de sentinelles. A més, t’ofereixen recursos útils com aquesta guia de roures i d’altres, com la dedicada a identificar els sis pins més comuns de la península.

T’hi apuntes?

Comparte esta noticia: