Activem la campanya de seguiment de l’eruga del boix. Has vist zones afectades per aquesta invasora? Envia’ns la foto!
L’eruga del boix és una de les primeres fases de vida de la papallona del boix (Cydalima perspectalis). Se la coneix amb aquest nom perquè s’alimenta de les fulles del boix massivament i ha causat preocupació entre la societat.
Per estudiar l’evolució i l’impacte d’aquesta plaga, llancem la campanya de seguiment ciutadà de l’eruga del boix 2022. El nostre projecte AlertaForestal de ciència ciutadana coordinat pel CREAF recull observacions des d’octubre de 2018 per afegir-les al mapa d’alertes, on es pot consultar tant la localització geogràfica com el grau d’afectació d’aquestes (baix, moderat, alt i molt alt). “Activem l’alerta #erugaboix i és el moment de començar a rebre fotos dels efectes de l’eruga sobre els boscos. Ara bé, la situació més crítica serà de cara al juliol, quan comenci a néixer la primera generació de l’espècie i s’alimenti de boixos que ara ja estan sent afectats per les erugues que han passat l’hivern entre ells”, explica Pau Guzmán, tècnic de comunicació d’AlertaForestal.
Participar és molt fàcil, disposem d’una aplicació mòbil i una web-app en la que qualsevol persona pot registrar-se per pujar les fotos i valorar l’estat del boix amb l’ajuda d’infografies. Les imatges han de ser de paisatge (horitzontals) i incloure diversos boixos afectats per tal que, un cop hagueu indicat el grau d’afectació de la zona, els nostres experts del CREAF puguin validar el grau d’afectació a la zona.
Vull fer la meva observació
Eruga en expansió
Tot i que l’impacte és desigual a Catalunya, perquè requereix unes condicions per adaptar-se que sembla que no aconsegueix al Pirineu Central, l’any passat ja era present a 183 municipis del país i havia conquerit 20 comarques. El director del CREAF i expert en invasores, Joan Pino, explica que “l’expansió de la Cydalima continuarà per tota l’àrea de distribució del boix, però a mesura que l’espècie es vagi estenent esperem que comenci a ser aprofitada per depredadors i paràsits natius. Això hauria de fer disminuir les seves poblacions i el seu impacte sobre les boixedes”.