Preguntes freqüents

 

Projecte i objectius

 • La ciència ciutadana és aquella investigació que involucra el públic general. La ciutadania aporta recursos i informació valuosa per al personal investigador, ja sigui recol·lectant dades, fent fotografies, interpretant resultats, participant en la definició de la recerca…

 • Alerta Forestal és una plataforma de ciència ciutadana que vol analitzar l’estat de salut dels boscos de Catalunya a partir d’imatges que envia la ciutadania i preveure com canviarà en el futur, tenint en canvi el canvi climàtic i altres canvis ambientals. Aquests objectius s’emmarquen dins d’un projecte més global que impulsa la Fundació Bancària “la Caixa”, Boscos Sans per una Societat Saludable, que busca conèixer com aquests canvis poden afectar a la salut de les persones.

 • Les fotos que envies a la web-app AlertaForestal ens ajuden a identificar els problemes que tenen els diferents boscos de Catalunya i, com estan geolocalitzades, saber quines zones són les més afectades. Aquestes dades són molt valuoses per complementar altres dades que estem recollint per diferents mitjans (experts, satèl·lits, drons, etc.) en diferents projectes científics que tenim en actiu. El conjunt de dades les utilitzarem per fer mapes de predicció de la salut futura dels nostres boscos.

  Els mapes de predicció seran un punt de partida per saber cap on anem si continuem actuant com fins ara, valorar què podem fer per millorar l’estat de salut dels boscos i com directament o indirecta afecta a la nostra salut.

 • La plataforma Alerta Forestal recull quatre tipus d’afectacions a la seva web-app:

  • Processionària, visible als boscos per les bosses que fa l’eruga i la defolació que provoca quan es menja les fulles per créixer.
  • Sequera, un símptoma que pot tenir moltes causes directes, des de la falta d’aigua o xoc tèrmic, o indirectes com les plagues. Destaca per la tonalitat marronosa de les fulles o la caiguda d’aquestes fora d’època.
  • Ventades, de fàcil detecció al bosc quan trobem diversos arbres caiguts o trencats en la mateixa direcció (que segueix la del cop de vent).
  • Nevades, visible als boscos on han caigut o s’han escapçat arbres en diferents direccions pel pes de la neu.

Sobre la web-app d'Alerta Forestal

 • Perquè les teves dades siguin útils per al nostre projecte s’han d’enviar només des de la web-app https://app.alertaforestal.com. D’aquesta manera, la informació que envies entra a la base de dades i el mapa del projecte i els experts podran validar-lo. De totes maneres, pots fer servir les xarxes socials per promoure el projecte i animar a més gent a participar.

 • No, Alerta Forestal rep les imatges a partir d’una web-app, una pàgina web optimitzada i adaptable a qualsevol dispositiu mòbil. Només cal accedir a app.alertaforestal.com/ tal i com faries per a qualsevol altre web i podràs enviar-nos la tevaf oto seguint tres senzills passos.

 • Cada cop que enviïs una observació a través de la web-app rebràs un missatge de resposta agraint la teva contribució. Això t’indica que les teves dades s’han enviat correctament. A més, si ets un usuari registrat podràs consultar l’apartat “Les meves observacions” i veure totes les observacions que has enviat, i fins i tot modificar-les si ho creus necessari.

  Les teves observacions seran validades per ecòlogues i ecòlegs experts per tal que el grau d’afectació i el tipus d’alerta es corresponguin. El resultat d’aquesta validació estarà disponible al mapa d’Alerta Forestal de manera pública, on hauràs de trobar la localització de la teva foto.

 • Les imatges que enviïs a Alerta Forestal han de comprendre la major superfície d’arbres possible i estar geolocalitzades. En cas que les facis amb mòbil, si connectes el GPS abans de fer la fotografia ja quedarà la localització registrada automàticament.

  En aquest post t’expliquem quatre trucs per fer les fotografies del bosc més útils. Pots prendre-les des de qualsevol aparell fotogràfic, sigui un mòbil, càmera, dron…

Alertes amb dron

Alerta Processionària

 • La processionària és una papallona nocturna autòctona que en la seva fase d’eruga s’alimenta de les acícules dels pins, provocant el seu afebliment. Quan les erugues són grans desprenen uns pèls urticants que poden provocar lesions i molèsties a persones i animals.

 • El símptoma més clar de presencia de processionària al bosc són les bosses a les capçades dels pins a finals de la tardor i l’hivern i les processons d’enterrament que fan les erugues del desembre a l’abril. Des de que neixen les erugues fins que comencen les processons, s’alimenten de les fulles dels pins i es poden observar les defoliacions. En arbres adults no solen causar la seva mort, però provoquen una disminució del creixement, i un augment de la seva debilitat, predisposant-los a atacs d’altres insectes perforadors que són els que podrien causar la seva mort.

 • La processionària s’alimenta de totes les espècies de pi (i cedres), tot i que tenen una preferència per la pinassa (Pinus nigra) i pel pi roig (Pinus sylvestris).

 • L’època en la que la processionària pot ser un problema per a les persones i animals és el moment en que les erugues estan als estadis de desenvolupament més avançats i comencen a baixar dels arbres per enterrar-se i completar el seu cicle (habitualment entre febrer i març). És llavors quan desprenen pèls dels cos que provoquen urticàries a persones i animals i poden ocasionar reaccions al·lèrgiques.

 • Darrerament les comarques més afectades han estat el Berguedà, el Solsonès, la Cerdanya, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. També estan patint importants atacs Osona, la Noguera, el Moianès, el Lluçanès i el Bages. No obstant això, com pot afectar també als pins que es troben a menys alçada, poden haver afectacions puntualment importants a les comarques litorals. 

 • La processionària és una arna endèmica que serveix d’aliment a diferents espècies d’ocells, sobretot quan està en fase d’eruga, i viu a les pinedes (on habitualment no causa problemes greus). Tot i això, de tant, en tant, es donen explosions demogràfiques i acaba produint defoliacions intenses i extenses al bosc. A més, darrerament està perjudicant als mateixos boscos cada any, cosa que no és gens habitual, i que dificulta que es recuperin totalment. Cal recollir més dades per comprendre per què cada cop es repeteixen més aquests cicles i com afectarà això la salut de les pinedes a mig i llarg termini.