Preguntes freqüents

 

Projecte i objectius

 • La ciència ciutadana és aquella investigació que involucra el públic general. La ciutadania aporta recursos i informació valuosa per al personal investigador, ja sigui recol·lectant dades, fent fotografies, interpretant resultats, participant en la definició de la recerca…

 • Alerta Forestal és una plataforma de ciència ciutadana que vol analitzar l’estat de salut dels boscos de Catalunya a partir d’imatges que envia la ciutadania i preveure com canviarà en el futur, tenint en canvi el canvi climàtic i altres canvis ambientals. Aquests objectius s’emmarquen dins d’un projecte més global que impulsa la Fundació Bancària “la Caixa”, Boscos Sans per una Societat Saludable, que busca conèixer com aquests canvis poden afectar a la salut de les persones.

 • Les fotos que envies a la web-app AlertaForestal ens ajuden a identificar els problemes que tenen els diferents boscos de Catalunya i, com estan geolocalitzades, saber quines zones són les més afectades. Aquestes dades són molt valuoses per complementar altres dades que estem recollint per diferents mitjans (experts, satèl·lits, drons, etc.) en diferents projectes científics que tenim en actiu. El conjunt de dades les utilitzarem per fer mapes de predicció de la salut futura dels nostres boscos.

  Els mapes de predicció seran un punt de partida per saber cap on anem si continuem actuant com fins ara, valorar què podem fer per millorar l’estat de salut dels boscos i com directament o indirecta afecta a la nostra salut.

 • La plataforma Alerta Forestal recull quatre tipus d’afectacions a la seva web-app:

  • Processionària, visible als boscos per les bosses que fa l’eruga i la defolació que provoca quan es menja les fulles per créixer.
  • Sequera, un símptoma que pot tenir moltes causes directes, des de la falta d’aigua o xoc tèrmic, o indirectes com les plagues. Destaca per la tonalitat marronosa de les fulles o la caiguda d’aquestes fora d’època.
  • Ventades, de fàcil detecció al bosc quan trobem diversos arbres caiguts o trencats en la mateixa direcció (que segueix la del cop de vent).
  • Nevades, visible als boscos on han caigut o s’han escapçat arbres en diferents direccions pel pes de la neu.

Sobre la web-app d'Alerta Forestal

 • Perquè les teves dades siguin útils per al nostre projecte s’han d’enviar només des de la web-app https://app.alertaforestal.com. D’aquesta manera, la informació que envies entra a la base de dades i el mapa del projecte i els experts podran validar-lo. De totes maneres, pots fer servir les xarxes socials per promoure el projecte i animar a més gent a participar.

 • No, Alerta Forestal rep les imatges a partir d’una web-app, una pàgina web optimitzada i adaptable a qualsevol dispositiu mòbil. Només cal accedir a app.alertaforestal.com/ tal i com faries per a qualsevol altre web i podràs enviar-nos la tevaf oto seguint tres senzills passos.

 • Cada cop que enviïs una observació a través de la web-app rebràs un missatge de resposta agraint la teva contribució. Això t’indica que les teves dades s’han enviat correctament. A més, si ets un usuari registrat podràs consultar l’apartat “Les meves observacions” i veure totes les observacions que has enviat, i fins i tot modificar-les si ho creus necessari.

  Les teves observacions seran validades per ecòlogues i ecòlegs experts per tal que el grau d’afectació i el tipus d’alerta es corresponguin. El resultat d’aquesta validació estarà disponible al mapa d’Alerta Forestal de manera pública, on hauràs de trobar la localització de la teva foto.

 • Les imatges que enviïs a Alerta Forestal han de comprendre la major superfície d’arbres possible i estar geolocalitzades. En cas que les facis amb mòbil, si connectes el GPS abans de fer la fotografia ja quedarà la localització registrada automàticament.

  En aquest post t’expliquem quatre trucs per fer les fotografies del bosc més útils. Pots prendre-les des de qualsevol aparell fotogràfic, sigui un mòbil, càmera, dron…

Alertes amb dron