La sequera bat rècords a AlertaForestal

Les dures condicions climàtiques d’aquest estiu als boscos, transformades en diverses onades de calor, i la gran implicació per part del voluntariat d’AlertaForestal ens han portat a rebre més de 150 observacions d’aquesta alerta en els darrers tres mesos.

Afectació molt alta per sequera a La Farga de Bebié, entre Osona i el Ripollès. Font: Usuari anònim d'AlertaForestal
Afectació molt alta per sequera a La Farga de Bebié, entre Osona i el Ripollès. Font: Usuari anònim d’AlertaForestal

A finals de juliol ja advertíem que, després d’una primavera molt seca i calorosa i el mes de juny més càlid des de 2003, es preveia un any molt dur per als boscos de Catalunya. La pluja intermitent que s’ha registrat arreu del territori català durant les darreres setmanes ha aconseguit fer que millorin els preocupants registres d’anomalia de precipitació que s’arrossegaven durant els mesos de maig i juny, però no ha revertit les conseqüències de la sequera sobre la massa forestal, les quals encara són molt visibles.

Anomalia de precipitació dels mesos de maig, juny, juliol i agost de 2022. Font: Servei Meteorològic de Catalunya
Anomalia de precipitació a Catalunya durant els mesos de maig, juny, juliol i agost de 2022. Font: Servei Meteorològic de Catalunya

Tant ha estat així que el nostre voluntariat ha batut tots els rècords d’observació de paisatges forestals afectats per sequera. Aquest estiu ja hem rebut 157 observacions de boscos que pateixen els efectes d’aquesta alerta i gairebé la meitat tenen graus d’afectació alts o molt alts. El pic de participació ha arribat durant el mes d’agost, quan s’han rebut 91 d’aquestes notificacions. Per fer-se una idea de la magnitud d’aquestes xifres, només cal dir que l’aportació massiva d’observacions per sequera d’aquest estiu representa el 53% del total per a aquesta alerta, la qual ha format part d’AlertaForestal d’ençà que comencés el projecte el 2017.

“Tota aquesta informació que ens ha fet arribar el voluntariat d’AlertaForestal serà clau per a fer un bon seguiment de l’estat de salut dels boscos catalans i tenir un registre exhaustiu de les zones més afectades. Animem a tota la ciutadania a continuar implicant-se en el projecte enviant-nos fotografies de paisatges forestals afectats per sequera o per qualsevol de les altres 4 alertes a través de la nostra aplicació mòbil o de la web-app” afirma Mireia Banqué, coordinadora d’AlertaForestal i tècnica de recerca del CREAF.

Vull fer la meva observació

Aquestes dades es combinaran amb les del DEBOSCAT (Xarxa de Seguiment de l’Estat de Salut dels Boscos impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i coordinada pel CREAF) per treure les conclusions finals de la campanya de sequera pel que fa al grau d’afectació concret i les zones i espècies més afectades. Mentrestant, sembla que les regions més afectades estan sent les del sector nord-est de Catalunya, així com les de la serralada prelitoral. En concret, hem rebut moltes observacions d’afectacions provinents de la subcomarca del Baix Montseny.

Sequera amb ressò mediàtic

Aquesta forta sequera no només ha despertat la vocació del nostre voluntariat, sinó també la preocupació de la societat catalana, palesa amb els diversos reportatges que han aparegut en els mitjans de comunicació. Mireia Banqué, coordinadora d’AlertaForestal, ha concedit recentment una entrevista al 9Nou sobre la gestió forestal catalana i ha aparegut en una notícia de TV3 sobre el color marró dels boscos a causa de la sequera.

Fotografies del Nou9 a la nostra coordinadora, Mireia Banqué. Font: Griselda Escrigas (El9Nou)
Fotografies del Nou9 a la nostra coordinadora, Mireia Banqué. Font: Griselda Escrigas (El9Nou)
Comparte esta noticia: