Quatre punts en que s’haurien d’enfocar els estudis forestals per fer prediccions sobre canvi global

Un estudi publicat recentment a la revista Regional Environmental Change analitza els “buits” que té la ciència a l’hora de fer els models predictius sobre canvi global als boscos Mediterranis, la seva biodiversitat i els seus serveis ecosistèmics. La investigació, que s’emmarca dins del projecte Boscos Sans per una Societat Saludable, rau en la necessitat de combinar models ecològics i escenaris predictius com a eina per millorar el nostre coneixement sobre el canvi global i la societat que identifica la Plataforma Intergovernamental de Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES en anglès). Aquesta mateixa organització remarca que cal tenir en compte les relacions i respostes directes i indirectes entre els motors de canvi, la biodiversitat i els serveis ecosistèmics.

Imatge d’un bosc afectat per sequera. Autor: Jaume Balagué.

L’equip investigador, entre el que es troben l’Alejandra Morán i en Lluís Brotons d’Alerta Forestal, destaca que per correspondre els objectius de l’IPBES caldria focalitzar la recerca forestal en:

  • Integrar els múltiples processos ecològics que hi ha implicats i els factors de canvi que afecten als boscos a diferents escales espacio-temporals.
  • Incloure la incertesa de com canviaran aquests motors en el futur (amb una comparació de múltiples escenaris) i els possibles feedbacks entre ells.
  • Avançar en els estudis integratius que considerin les interdependències entre els components socioecològics, i no només ecològics.
  • Desenvolupar models que abastin un rang d’indicadors de biodiversitat i dels serveis ecosistèmics més ampli, de manera que es puguin avaluar els compromisos entre ells.

Podeu consultar l’article científic en aquest enllaç o descarregar-lo en el nostre apartat de Resultats.

Comparte esta noticia: