• Taller “Prenent el pols al bosc”

  Els nostres boscos poden patir diferents afectacions cada cop més intenses i freqüents pel canvi climàtic: plagues d’insectes i fenòmens climàtics extrems com sequeres, ventades i nevades. Amb ajuda de totes i tots AlertaForestal recull els avisos de boscos afectats per aquests esdeveniments i posa a l’abast de la ciència dades per estudiar-ho.

  En aquest taller farem una mirada al bosc mediterrani, com pateix aquests esdeveniments i aprendrem a identificar les afectacions i la seva gravetat, tot passejant per una exposició del bosc al bosc.

  Dijous, 4 de març de 2023
  17.30 h a 19 h

  MUHBA Casa de l’aigua
  C/ de Garbí 2, Barcelona

   

  INSCRIPCIONS

   

 • Presentació del Laboratori Forestal Català: les dades dels boscos de Catalunya en un clic

  T’agradaria tenir accés en un mateix lloc a les dades dels serveis ecosistèmics dels boscos de Catalunya, dels Inventaris Forestals Nacionals i de la cartografia d’alta precisió de variables forestals basada en LiDAR? Presentem el Laboratori Forestal Català, una iniciativa que reuneix tota la informació disponible sobre els boscos de Catalunya en un sol web.

  El valor afegit del Laboratori és que les dades que s’hi troben, a més d’estar totes juntes, estan netes
  d’errors, són consultables mitjançant
  un visualitzador cartogràfic molt intuïtiu i es poden descarregar en
  diferents formats per fer-les servir
  per la recerca o la gestió.

  Dimecres, 16 de febrer de 2022
  9.30 h a 12 h
  Jornada tècnica en línia

  PROGRAMA i INSCRIPCIONS

 • Presentació “Els mapes de variables biofísiques de les masses forestals arbrades de Catalunya: nova edició”

  L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i el CREAF, amb la col·laboració del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DAC), han creat una nova edició de mapes d’alta resolució dels boscos catalans a partir de dades làser.

  Els mapes es poden descarregar gratuïtament en format GeoTIFF de la web de l’ICGC. Tenen un resolució 2.500 vegades més gran que la dels inventaris forestals tradicionals. Per això, seran de gran utilitat en la presa de decisions sobre la gestió del medi natural i la biodiversitat.

  2 de novembre de 2021
  9.30 h a 11.30 h
  Sala d’Actes de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya
  Parc de Montjuïc
  08038 Barcelona

  PROGRAMA i INSCRIPCIONS

 • Seminari MONTCLIMA sobre boscos i sequera

  Seminari del projecte SUDOE MONTCLIMA sobre Estratègies per a la gestió i prevenció dels impactes de la sequera en els boscos de les muntanyes de l’espai SUDOE.

  Aquest seminari transnacional se centrarà en l’intercanvi de coneixements i experiències sobre bones pràctiques de gestió i estratègies de prevenció de la sequera en els boscos de les muntanyes del sud-oest d’Europa amb la finalitat de contribuir a les polítiques de gestió de la sequera en l’àmbit forestal. També serà una oportunitat per presentar els avenços del Projecte MONTCLIMA i els seus objectius.

  Serà possible assistir al seminari de forma presencial i virtual. El Seminari presencial se celebrarà a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans (c/Carme 47, Barcelona) i inclourà una visita de camp a la tarda a l’experiència pilot MONTCLIMA. La inscripció inclou una pausa-cafè, un dinar informal i el transport a la visita de camp. Hi haurà traducció simultània al castellà, francès i portuguè

  Hi participarà la coordinadora general d’AlertaForestal Mireia Banqué.

  PROGRAMA

  INSCRIPCIONS

  +info al web de MONTCLIMA

 • Defensa de la tesi doctoral de Quim Canelles amb dades d’AlertaForestal

  Defensa de tesi doctoral: “Incorporació de les plagues d’insectes a la modelització del paisatge: el cas de la invasió de Cydalima perspectalis a Europa”, de Quim Canelles Trabal

  Aquesta tesi proposa diferents metodologies per a l’estudi de les plagues forestals i el seu impacte al paisatge. Els resultats que s’esposaran proporcionen noves evidències dels processos que regeixen la dinàmica de plagues forestals i, en concret, de la papallona del boix (Cydalima perspectalis). De què depèn la seva distribució? Quines característiques comunes tenen els llocs on el boix pateix més defoliació severa? Com evolucionarà l’impacte de la plaga i quina dinàmica adoptarà la seva població? Quin paper hi jugarà el canvi climàtic? Part de les dades utilitzades en aquesta tesi s’han extret del projecte de ciència ciutadana AlertaForestal.

  Dijous, 16 de setembre de 2021
  15:00 h
  Videoconferència a través de Zoom

  Enllaç a la videoconferència:
  https://us06web.zoom.us/j/89349928108?pwd=TjI4WWk2OFY2cDRHbmcxTU9qai93UT09
  Códi d’accés: 080027

 • Drons per a l’observació de l’entorn natural

  Vols aprendre a fer millors observacions amb el teu dron per a AlertaForestal? El programa de cursos naturalistes de la Institució Catalana d’Història Natural (ICHN) es complementa amb diverses sortides tècniques per conèixer sobre el terreny com es duen a terme determinats projectes de recerca naturalista. En aquest cas, el nostre tècnic en tecnologia dron, en Jaume Balagué, serà un els encarregats d’explicar els secrets per a fer servir drons per a l’observació de l’entorn natural, com per exemple per a AlertaForestal.

  DATES
  29 i 30 de maig de 2021

  PROFESSORAT
  Magda Pla, Arnau Campanera i Jaume Balagué, InForest JRU (CTFC-CREAF).

  CAL QUE PORTEU
  Ordinador portàtil amb ratolí. Abans de realitzar el curs s’indicarà quin programa cal instal·lar.

  LLOC DE TROBADA
  Dissabte 29 de maig, a les 10 h, al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, (carretera de Sant Llorenç de Morunys a Port del Comte, km 2; Solsona – el Solsonès).

  PREU
  La matrícula per als socis de la ICHN, els de les entitats amb les quals té acords de col·laboració és de 25 €, per als altres inscrits és de 49 € (estudiants i aturats 35 €).D

  PROGRAMA
  Dissabte
  10 h – 13 h. Introducció als drons (normativa; tipologies de drons; utilitats dels drons; introducció a la fotogrametria, índexs de vegetació i altres tècniques); exemples d’usos; tractament de la informació captada amb drons: incendis, plagues, seguiment de flora i fauna.

  13 h – 15 h. Dinar de camp o en establiments de restauració propers.

  15 h – 18 h. Sessió de vol: consells per fer volar drons, tipologies de sensors, tipologies de vols, planificar vols segons els objectius.

  Diumenge
  10 h – 13 h. Pràctica de fotogrametria; tractament digital de les imatges i de la informació obtinguda amb drons.

  +info i inscripcions al web de la ICHN
 • XXXVIII Jornades Tècniques Silvícoles Emili Garolera

  El Consorci Forestal de Catalunya organitza les JTSEG per conèixer de primera mà les diferents experiències de gestió al sector forestal català. Aquestes Jornades s’han caracteritzat per les visites a bosc, fet que permet veure i entendre in situ les idees i propostes aportades i explicades per les persones propietàries i el personal tècnic forestal dels mateixos boscos visitats. Les converses i els intercanvis d’opinió entorn de l’experiència presentada, juntament amb la participació de les persones assistents, enriqueixen encara més la visita i la transferència de coneixement aplicat, també recolzat per la publicació anual de les JTSEG.

  La situació pandèmica actual ja ens va fer descobrir l’any passat una nova manera de compartir experiències i un nou concepte de Jornada Tècnica Silvícola. L’any passat va ser una prova, la qual vam superar amb les emocions i les dificultats pròpies dels novells en aquests temes i gràcies a la bona acollida rebuda i a les bones sensacions percebudes. Per aquest 2021 tornarem a fer les jornades per via telemàtica tot esperant que en les properes edicions puguem retrobar-nos presencialment a bosc i compartir noves experiències en el marc de noves JTSEG. Des del Consorci Forestal de Catalunya us animem a participar en les jornades d’enguany, un conjunt de propostes que brindaran l’oportunitat de conèixer les experiències de gestió forestal més recents a Catalunya només amb un clic i des de casa.

  Les inscripcions són gratuïtes i es fan exclusivament pel portal RuralCAT.

  Programa | Vídeos