Els drons se sumen a la vigilància dels boscos afectats per processionària

  • Investigadors d’Alerta Forestal comproven que els drons milloren els mapes d’afectació per processionària en els boscos de Catalunya

Els agents forestals des del sòl i els satèl·lits des de l’aire monitoritzen contínuament l’afectació per processionària en els boscos. No obstant això, si cal estudiar àrees petites, la disponibilitat dels satèl·lits és limitada, ja que només poden proveir les imatges cada 5-8 dies, i les dades de camp obtinguts pels agents són a vegades insuficients. Una recerca recent publicada en la revista Sensors, demostra que els sistemes aeris no tripulats, els drons, són un mètode eficaç i econòmic en aquestes zones. La recerca realitzada a Solsona, Catalunya, la va liderar Kaori Otsu, investigadora en el projecte Alerta Forestal del CREAF.

“Amb els satèl·lits es poden monitoritzar àrees més grans, però els detalls es perden, per això, els drons en l’última dècada s’han utilitzat com a eina per a millorar els mapes de predicció” ens explica Kaori. I afegeix, “A més, no sempre tenim dades de camp, a vegades la informació és limitada o no es pot accedir a la zona. En aquest cas, els drons són molt útils”.

En l’estudi, els investigadors van comparar els resultats de cinc índexs obtinguts via satèl·lit que indicaven l’estat de pèrdua de fulles del bosc amb les imatges de defoliació fetes amb drons. Els drons van encertar amb una precisió d’un 72% en un dels índexs indicadors de defoliació, un percentatge d’encert molt elevat.

Malgrat aquesta dada, els drons de moment no poden substituir als satèl·lits, però aquesta recerca demostra que sí que serveixen com a eina complementària per a contrastar i millorar les dades obtingudes mitjançant altres vies “Els drons estan avançant cap al nivell de tecnologia dels satèl·lits i poden servir per a millorar i combinar les dades obtingudes a través d’altres fonts” ens comenta Kaori.

Quan li preguntem sobre el projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal opina que “És una bona manera per a construir un pont entre ciutadans i recerca…Així, la gent sent que és la seva terra, pot contribuir a la recerca i conscienciar-se”.

Alerta Forestal pot ser un primer pas cap a la integració de ciència ciutadana i drons per a realitzar mapes d’afectació per processionària a Catalunya.

La processionària, plaga en el mediterrani

Si la processionària reprodueix el seu cicle amb normalitat no té per què ser nociva per als arbres. Però amb el canvi climàtic hi ha hagut un augment d’aquesta eruga, de manera que pot afectar la supervivència de l’arbre causant-li fins al 100% defoliació.

Actualment aquesta eruga està considerada com a indicadora del canvi climàtic pel Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic. Per això, és important realitzar prediccions i mapes d’afectació d’aquesta plaga en els nostres boscos.

Article original: https://www.mdpi.com/1424-8220/18/10/3278/htm

Autor foto: Lluis Brotons

 

Comparte esta noticia: