La comunitat dron també ha de treballar en matèria de gènere

El masclisme a la societat és encara profund, hi ha un biaix en activitats típicament associades a homes i a dones, un sector nou com és la comunitat dron no n’ha quedat lliure.

“Fa uns mesos vaig anar a un esdeveniment de drons amb part de l’equip d’Alerta Forestal, de sobte ens vam adonar que no hi havia gairebé dones. Vaig començar a pensar que en realitat no havia vist moltes dones en cap esdeveniment amb dron, cursos formatius o actes informatius. En aquell moment vaig decidir escriure una peça per al blog d’Alerta Forestal”, Jaume Balagué, tècnic en tecnologia dron i fundador de terradron.cat.

Foto: Andrea Duane

Però no només és una percepció, les dades són molt clares.

L’Agencia Estatal de Seguridad Aérea recull els noms de totes les usuàries  i els usuaris que estan autoritzades per a fer operacions professionals amb drons, el llistat engloba: empreses, organismes i pilots professionals de drons. En aquest llistat apareixen gairebé 4.400 operadors en més de 770 pàgines.

Si revisem les primeres 110 pàgines, s’observa que dels 637 resultats, 286 són noms d’empreses, entitats o organismes; 355 corresponen a noms propis masculins i 26 a noms propis femenins. Això implica que un 4% del total serien noies com a pilots professionals de drons. D’altra banda, si deixem apart les empreses, entitats i organitzacions, centrant-nos només en pilots professionals, serien 26 noms propis femenins front als 355 noms propis masculins, gairebé un 7 %.

A més, si busquem al llistat els noms propis més comuns de dones i homes, trobem que noms com ara: Antonio i Manuel surten més de 140 vegades, en contrast dels noms com ara: Isabel i Carmen que no arriben a les 10 vegades. Això reafirma que les noies pilots de dron són de menys del 10% en qualsevol cas.

Per definir exactament aquesta proporció, caldria identificar també la rati darrere de cada empresa, entitat o organització; però analitzant-ho amb sentit comú no apunta que siguin molt diferents.

Foto: Júlia Gispert (Tramuntana Drone)

Tot i que hi ha sectors que la presència de noies pot ser encara més baix, aquesta proporció en els drons hauria de ser més elevada, ja que darrere de qui tracta les dades obtingudes amb drons hi ha moltes dones. En aquest sentit faltaria fer-les més visibles; lluitar per vetllar per la igualtat d’oportunitats i potenciar l’arribada de dones en llocs de responsabilitat en tots els àmbits, incloent aquest.

Des d’aquí volem donar el nostre suport i una menció especial a les pilots de la comunitat d’Alerta Forestal.

L’autor de l’article és Jaume Balagué, col·labora amb Alerta Forestal tant a nivell d’usuari com nivell de difusió cap a la comunitat dron.

Enllaços interessants per a conèixer dones dronaires:

Women and drones

Dedalodrones: Mujeres líderes en pilotaje de drones – 2018

Comparte esta noticia: