Els boscos de Catalunya es mantenen verds tot i la gran quantitat de processionària

El projecte de ciència ciutadana Alerta Forestal ha comprovat que, de moment, els boscos mantenen un bon estat de salut tot i la gran quantitat de bosses de processionària que s’hi observen. Les erugues han sortit més tard i no han tingut temps de fer grans danys. La nova app que avui estrena el projecte a Google Play servirà per captar més participants que ajudin a seguir amb molta atenció l’activitat de les erugues durant el mes de març. Si les erugues allarguen la seva activitat podríem tenir afectacions inesperades.

 

Cerdanyola del Vallès, 13 de febrer de 2019. El centenar de fotos rebudes de moment al projecte Alerta Forestal indiquen que aquest hivern hi ha moltíssima processionària al boscos de pins de Catalunya. La quantitat de bosses que s’observen arreu n’és la prova. Tot i això, la tardor freda i humida ha fet que el ritme del cicle de vida de les erugues, la seva fenologia, s’hagi endarrerit, i que per tant no hagin tingut gaire temps de menjar fulles. El resultat és que els boscos de moment es veuen verds i que no hi ha alerta de pèrdues de fulles greus o de grans extensions mortes com va passar al 2018.

Ara bé, podem cantar victòria? Segons els experts d’Alerta Forestal cal ser prudents, els propers mesos seran claus i haurem de veure si la primavera arrenca calorosa i les erugues allarguen la seva activitat abans d’enterrar-se a terra. Si fos així, podríem tenir algun ensurt i veure que l’estat de salut dels boscos empitjora en una època en que l’eruga ja hauria d’estar enterrada. Aquest canvis en el ritme de la naturalesa comencen a ser molt freqüents per culpa del canvi climàtic i els programes de seguiment s’han d’adaptar a aquestes situacions.

De fet, en breu, el Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya començaran la seva campanya de seguiment que promou el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. La seva informació i la que recull la ciutadania a través del projecte Alerta Forestal haurien de servir per tenir una fotografia fidel de l’estat de salut dels boscos de Catalunya i poder estudiar la seva evolució o la seva resposta als atacs anteriors de la plaga.

.

Foto: usuario fginebrosa

Comparte esta noticia: